بررسیها نشان میدهد که سطح زیر کشت محصول پسته در ایران حدود 470 هزار هکتار بوده و با توجه به سطح زیر کشت پسته در جهان که حدود 640 هزار هکتار برآورد شده بزرگترین سطح زیر کشت را به خود اختصاص میدهد.
به گزارش بازار تبریز آنلاین، پسته تنها محصول کشاورزی در میان ۱۰ کالای برتر صادراتی کشور ایران است.
اروپا پستههای ایرانی را دیپورت کرد!
صادرات پسته ایران به اتحادیه اروپا به دلیل آلوده بودن، لغو شود و ایران 6 ماه برای بهبود کیفیت پسته صادراتی مهلت دارد./اعتماد
پیشتر، اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران اعلام کرد که اتحادیه اروپا به دلیل آلودگی پسته ایران به «سم قارچی آفلاتوکسین»، ازورود پسته ایران به کشورهای عضو این اتحادیه را ممنوع خواهد کرد.
مظفر محمدی، عضو هیئت مدیره انجمن پسته ایران در این باره به خبرنگاران گفت که به درخواست اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، اتحادیه اروپا با یک مهلت شش ماهه برای بهبود کیفیت پسته صادراتی ایران موافقت کرده است.
گفته میشود که اتحادیه اروپا از حدود یک سال پیش، در باره امکان ممنوعیت ورود پسته ایران، هشدارهایی به مقامهای مسئول از جمله وزارت جهاد کشاورزی داده بود اما به گفته آقای محمدی به دلیل برخی «سهلانگاریها»، رفع آلودگی از پسته ایران و بهبود کیفیت تولید این محصول، نادیده گرفته شد تا آنجا که از طرف اتحادیه اروپا اعلام شد بهزودی این ممنوعیت، اجرایی خواهد شد.
ورود خودروسازان به صادرات پسته
عضو اتاق بازرگانی ایران عنوان کرد: خودروسازانی که در تامین ارز موردنیاز برای واردات قطعات با مشکل روبهرو شدهاند برای تامین این ارز به خرید و صادرات کالاهایی از قبیل پسته، مس، فولاد و کالاهای دیگر روی آوردهاند تا بتوانند قطعات را وارد کنند.
وضعیت تولید پسته در سال گذشته نسبت به سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ که با سرمازدگی همراه بود و شاهد کاهش تولید در این صنعت بودیم از لحاظ کمی با رشد قابلتوجهی همراه بود و پیشبینی میشود تولید این محصول در سالجاری نیز با رشد روبهرو شود.
اما این صنعت همچنان با چالشهای جدی در بخش تولید، عرضه و صادرات روبهرو است. متاسفانه در حال حاضر پسته از راههای مختلفی مثل قاچاق و کارتهای اجارهای به خارج از کشور صادر میشود و در یک بدعت جدید واردکنندههای خودرو را هم به صادرکنندگانی تبدیل کرده که هیچ تخصصی در زمینه صادرات این محصول ندارند و صدمات جبرانناپذیری را به این محصول وارد کرده و میکند. این نابسامانیها ناشی از بخشنامههای بسیار عجیب و غلط و خلقالساعه و کارشناسینشده دولتی است. این نوع صادرات متاسفانه آثار مخربی بر قیمت پسته ایرانی در بازارهای جهانی بر جای گذاشته است. یکی دیگر از موضوعاتی که باعث این نابسامانیها شده موضوع تعهد ارزی است که به بزرگترین چالش صادرکنندگان پسته تبدیل شده است.
نگاهی به آمارها نشان میدهد در دنیا حدود یک میلیون و ۲۰۰هزار تن پسته تولید میشود که از این مقدار حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰هزار تن در کشورهای تولیدکننده مصرف و حدود ۷۰۰هزار تن صادر میشود که اگر سیاستهای بازدارنده دولت نباشد از حدود ۵.۵ تا ۶ میلیارد دلار گردش مالی پسته در دنیا، میتوان یک و نیم میلیارد را در اختیار گرفت که البته باید در این مسیر شیوههای خلاقانه و نوآورانه را به کار گرفت. همچنین باید گفت نوآوری حلقه مفقوده این حوزه در بازار و بازاریابی است، اما مشکل ما سدهایی است که باید برداشته شوند و همه صادرکنندهها در شرایط مساوی قرار بگیرند؛ در این صورت میتوانیم از این نوآوریها استفاده کنیم./دنیای اقتصاد